onsdag 6. mai 2009

Viljens triumf

Oppg 1) Hva er propaganda? Hva gjør denne filmen til en propagandafilm?
Svar: Propaganda er blitt oppfattet som bevisst manipulering av folks følelser ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre. (Kilde: snl.no) Det er ikke vanskelig å se at filmen er laget for å påvirke folk til å tenke annerledes. Vi sitter inne med et inntrykk av at Tyskland var rammet av krig og elendighet fra før, men filmen prøver altså å vise til det motsatte. Filmen er en såkalt propagandafilm fordi den rett og slett manipulerer folks oppfatninger om Tyskland og det tyske folket under Hitler. Filmen er laget for å gi et visst bilde av Hitler sin styringstid. Dette er ingen dokumentarfilm, som den var ment til å være, men heller det vi i dag kaller propaganda.

Oppg 2) På hvilken måte kan denne filmen ha påvirket det tyske publikummet som så den på 1930-tallet? Hvilke virkemidler er tatt i bruk for å overbevise seerene om Hitlers og nazismens fortreffelighet?
Svar: Det tyske publikummet har nok blitt påvirket i den grad at de endrer sin tidligere oppfatning av Hitler. Kanskje har han rett? Kanskje er han ikke så ille? Slike spørsmål kan de ha stilt seg selv etter å ha sett en slik film. Det er brukt virkemidler gjennom hele filmen for å skape et best mulig inntrykk av Hitler. Han blir for det første fremstilt som mektig i froskeperspektiv, og for det andre får vi hele tiden bilder fra lykkelige og glade mennesker som beundrer Hitler. Hitler blir sett på som en helt av de som er med i filmen. Filmen gir også et inntrykk av at Tyskland fungerer mye bedre med Hitler ved makten, og ikke minst viser den at mange var med han og stolte på ham. Det at alle andre gjør det, skaper tillit.

Oppg 3) Hvilket inntrykk gir filmen av livet som soldat i den tyske hæren?
Svar: Også denne delen blir lykkelig fremstilt. Alle som er i hæren har det hyggelig, de ler, arrangerer underholdningsaktiviteter, har god hygiene, får servert god mat, og lider overhodet ingen nød. Igjen...et motsatt bilde av det vi er vant med. Livet som soldat blir sett på som et drømmeliv i filmskaperens øyne. Vi ser at alle soldatene ønsker å hilse på Hitler, gå til krig for ham, og ikke minst er de stolte over å kunne kjempe for ham.

Det anbefales sterkt å være kritisk til sannheten i filmens innhold. Det var nok ikke bare fryd og gammen under Hitlers styringstid, slik som filmen viser.

onsdag 29. april 2009

Ny teknologi og digitalisering

I dag betaler vi regninger via nettbank, sender julehilsner på mail, og betaler med penger vi ikke har. De voksne har fortalt at de gjorde avtaler med venner på skolen, eller syklet til hverandre. I dag er man på nett, der man chatter osv. Før sendte de julekort i posten, betalte store summer kontant og brukte brevgiro for å betale regninger. Disse store forandringene har skjedd bare i løpet av få år. Datamaskin, internett, mobil osv har bidratt til endinger. Men er disse endringene alltid positive? Det er selvfølgelig fint å få en enklere hverdag i alt stresset, der man f. eks slipper å dra til banken for å betale en regning. Problemet er kanskje at mange kan utføre krimielle handlinger i større grad; stjele personnummer og få tilgang på andres penger. Jeg tror kontrollen over slike hendelser er ganske svak, og nettopp derfor er det viktig å være på vakt i det samfunnet vi lever i nå.

onsdag 22. april 2009

Media-dagbok

Her er mediene jeg bruker jevnlig:
- Jeg hører på radio (P4) hver dag, ca. 1-2 timer om dagen.
- Jeg hører på Mp3-spiller hver dag
- Jeg ser på Tv (nyhetene, serier) hver dag
- Jeg bruker internett hver dag

onsdag 4. mars 2009

Kanalprofiler

Den kjappe nyhetsradioen- dekker raskt nyhetsbilde fra time til time, og gir lytterne en kort innføring i dagens aktuelle saker.
- Dagsnytt på NRK P1
- P4 Radiofrokost

Den utdypende samfunnsradioen
- belyser og debatterer, orienterer om samfunnet vi lever i, og får lytterne til å ta et standpunkt.
- Sytten tretti på P4
- NRK P2 med radioselskapet

Den lette serviceradioen- serverer nyheter, lett musikk og praktiske råd om trafikk, vær og vind.
- P4 radiofrokost
- P4 trafikkmeldinger

Tapetradioen
- sender lett bakgrunnsmusikk, det er radioen som konkurrerer med CD-spilleren om lytterens gunst.
- NRK mp3
- topplisten 40 på P4

Opplevelsesradioen
- ønsker å formidle en opplevelse som krever konsentrasjon
- NRK P2 Migrapolis
- Nitimen

Den kontaktskapende og aktiviserende radioen
- bygger på toveiskommunikasjon der lytterne selv skaper stoffet til programmet ved å ringe inn
- P4 radiofrokost
- Radio Norge

Nyhet i radio-form: egne skoler for muslimer

Kjenningsmelodi
Monolog
-Hei og god dag, her er P4-nyhetene.
- Human-etisk forbund mener det er på tide at muslimene får sine egne skoler, og kritiserer FrP for å være for kristne skoler, men imot muslimske skoler.
- Generalsekretær i human-etisk forbund Kristin Mile sier det er en menneskerettighet at foreldrene skal kunne bestemme hva slags undervisning barna skal få, og mener Frp er uvanlig prinsippløse i denne saken.
- Videre kritiserer Mile den norske staten for å være tuftet på religiøse prinsipper, og mener at Norge ikke er en livssynsnøytral stat.

Intervju
- Frp's påstander om snikislamering henger absolutt ikke på greip. Den norske staten er tuftet på religiøse prinsipper, og det må være en misforståelse at staten er verdinøytral. En livssynsnøytral stat er best for alle, men slik er det dessverre ikke i Norge i dag.

Monolog
- Ja, hun legger også til at integrering er viktig, og avslutter med at også politihijab bør være lov for de muslimske kvinnene som ønsker det.

- Reporter var Stig Larsen
- Dette var P4-nyhetene med Stine Vik.

Nyhet i Dagbladet: http://www.dagbladet.no/2009/03/04/nyheter/humanisme/religion/islam/innenriks/5130070/

onsdag 25. februar 2009

Radioanalyse


Nrk P1
1) Denne radikanalen prioriterer mindre kjent musikk som får en til å slappe av.
2) Det man snakker om er forskjellige aktiviteter som foregår rundt på skolene og liknende kulturnyheter som har betydning for voksne.
3) Miljølyder brukes i forbindelse med korps, og det er naturlig med trommer -og taktslag.
4) Denne kanalen henvender seg til voksne personer som har barn og familie.

Nrk P3
1) Mer rocka musikk som passer bedre for den yngre generasjonen.
2) Et sentralt tema er kjendiser. Det er intervjuer med ungdomsidoler.
3) Nyheter handler om narkotiske midler og ungdomsmiljøer. Her er effektlyder brukt for å skape stemning - mindre rolig stemning.
4) Denne kanalen er tilpasset ungdommer. ¨

Sammenlikning av kanalene
P1 og P3 er to tydelig forskjellige radiokanaler. P1 er tilpasset en eldre/voksen generasjon der handlingen går inn på dette med familie og barn. I motsening til P1, er P3 en ungdomskanal som tar opp temaer som angår nettopp denne gruppen. Blant annet når det gjelder nyhetene, tar man i P3 opp mer om sport, ungdomsmiljøer, universitetsmuligheter osv. P1's nyheter preges istedet av politiske hendelser som handler om pensjon og sykeusstandarden i Norge. De to kanalene har to forskjellige målgrupper - noe som vises tydelig også i måten det blir snakket på. P1 har yngre radioreportere, og P3 har eldre reportere. De eldre/voksne interesserer seg mer for ting som gjelder barnehage, skole og familie - de yngre interesserer seg for kjendiser, mote, ny musikk osv.