onsdag 25. februar 2009

Radioanalyse


Nrk P1
1) Denne radikanalen prioriterer mindre kjent musikk som får en til å slappe av.
2) Det man snakker om er forskjellige aktiviteter som foregår rundt på skolene og liknende kulturnyheter som har betydning for voksne.
3) Miljølyder brukes i forbindelse med korps, og det er naturlig med trommer -og taktslag.
4) Denne kanalen henvender seg til voksne personer som har barn og familie.

Nrk P3
1) Mer rocka musikk som passer bedre for den yngre generasjonen.
2) Et sentralt tema er kjendiser. Det er intervjuer med ungdomsidoler.
3) Nyheter handler om narkotiske midler og ungdomsmiljøer. Her er effektlyder brukt for å skape stemning - mindre rolig stemning.
4) Denne kanalen er tilpasset ungdommer. ¨

Sammenlikning av kanalene
P1 og P3 er to tydelig forskjellige radiokanaler. P1 er tilpasset en eldre/voksen generasjon der handlingen går inn på dette med familie og barn. I motsening til P1, er P3 en ungdomskanal som tar opp temaer som angår nettopp denne gruppen. Blant annet når det gjelder nyhetene, tar man i P3 opp mer om sport, ungdomsmiljøer, universitetsmuligheter osv. P1's nyheter preges istedet av politiske hendelser som handler om pensjon og sykeusstandarden i Norge. De to kanalene har to forskjellige målgrupper - noe som vises tydelig også i måten det blir snakket på. P1 har yngre radioreportere, og P3 har eldre reportere. De eldre/voksne interesserer seg mer for ting som gjelder barnehage, skole og familie - de yngre interesserer seg for kjendiser, mote, ny musikk osv.