onsdag 6. mai 2009

Viljens triumf

Oppg 1) Hva er propaganda? Hva gjør denne filmen til en propagandafilm?
Svar: Propaganda er blitt oppfattet som bevisst manipulering av folks følelser ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre. (Kilde: snl.no) Det er ikke vanskelig å se at filmen er laget for å påvirke folk til å tenke annerledes. Vi sitter inne med et inntrykk av at Tyskland var rammet av krig og elendighet fra før, men filmen prøver altså å vise til det motsatte. Filmen er en såkalt propagandafilm fordi den rett og slett manipulerer folks oppfatninger om Tyskland og det tyske folket under Hitler. Filmen er laget for å gi et visst bilde av Hitler sin styringstid. Dette er ingen dokumentarfilm, som den var ment til å være, men heller det vi i dag kaller propaganda.

Oppg 2) På hvilken måte kan denne filmen ha påvirket det tyske publikummet som så den på 1930-tallet? Hvilke virkemidler er tatt i bruk for å overbevise seerene om Hitlers og nazismens fortreffelighet?
Svar: Det tyske publikummet har nok blitt påvirket i den grad at de endrer sin tidligere oppfatning av Hitler. Kanskje har han rett? Kanskje er han ikke så ille? Slike spørsmål kan de ha stilt seg selv etter å ha sett en slik film. Det er brukt virkemidler gjennom hele filmen for å skape et best mulig inntrykk av Hitler. Han blir for det første fremstilt som mektig i froskeperspektiv, og for det andre får vi hele tiden bilder fra lykkelige og glade mennesker som beundrer Hitler. Hitler blir sett på som en helt av de som er med i filmen. Filmen gir også et inntrykk av at Tyskland fungerer mye bedre med Hitler ved makten, og ikke minst viser den at mange var med han og stolte på ham. Det at alle andre gjør det, skaper tillit.

Oppg 3) Hvilket inntrykk gir filmen av livet som soldat i den tyske hæren?
Svar: Også denne delen blir lykkelig fremstilt. Alle som er i hæren har det hyggelig, de ler, arrangerer underholdningsaktiviteter, har god hygiene, får servert god mat, og lider overhodet ingen nød. Igjen...et motsatt bilde av det vi er vant med. Livet som soldat blir sett på som et drømmeliv i filmskaperens øyne. Vi ser at alle soldatene ønsker å hilse på Hitler, gå til krig for ham, og ikke minst er de stolte over å kunne kjempe for ham.

Det anbefales sterkt å være kritisk til sannheten i filmens innhold. Det var nok ikke bare fryd og gammen under Hitlers styringstid, slik som filmen viser.