fredag 29. august 2008

Tegn: ikon, symbol og indeks

Tegn blir gjerne delt inn i tre kategorier.

1. Tegn som likner det de representerer, kaller vi ikoner.
2. Tegn vi må kjenne betydningen av for å fortså, kaller vi symboler.
3. Tegn som henviser til noe annet, kaller vi indekser.

Eksempler:

1. Ikon


Dette er et ikon fordi det som vises på bildet er en kvinne, og det er nettopp kvinner det representerer.

2. Symbol



Dette er et symbol fordi vi er nødt til å kjenne til betydningen av tegnene før vi vet hva de står for.

3. Indeks


Dette er et indeks fordi sporet i snøen viser til den som har laget det, det vil si fuglen.

onsdag 27. august 2008

Analyse: Studenter sliter med psykiske problemer
















Jeg leste en artikkel i VG den 28.08.08 om en ny rapport som viser at studenter er overrepresentert når det gjelder psykiske problemer.

Studenter oppgir at stress er årsaken til mange av problemene. Deltidsjobbing og pengeproblemer bekymrer mange, og i tillegg blir det satt høye forventninger til studentene.
Les mer om saken her:

I dette tilfellet er det VG som vil formidle en sak til leserne (studenter sliter med psykiske plager). Det begynner med at en journalist plukker opp en nyhet som han/hun former til en artikkel (journalisten skaffer informasjon om saken og skriver en artikkel). Artikkelen blir da publisert via et medium som er en avis eller internett (VG). Leseren kjøper avisa og leser saken (jeg leser det på nettet). Leseren foretar automatisk en tolkning og vurderer hva han/hun synes om saken (jeg synes det var en interessant sak).

Bilde viser en student som er utmattet og sliten. Bilde og tekst er satt i sammenheng da bildet illustrerer "en student" fra artikkelen. På bildet er det mye rot rundt studenten, noe som gir meg et inntrykk av kaos i studentens hverdag.

Jeg synes artikkelen greide å kommunisere ut til folket på en god måte. Dette var kommunikasjon som greide å formidle et budskap til mottakeren uten at det ble noen misforståelser. Når leseren har forstått hva teksten vil si, kaller jeg det vellykket kommunikajson!

Kommunikasjon, prosessmodellen


Modellen forklarer kort og godt hvordan kommunikasjon blir formidlet gjennom flere ledd. Senderen formidler et budskap gjennom et medium, mottakeren foretar en tolkning og vurdering av budskapet, og i noen tilfeller kan senderen også få tilbakemelding.
Det vanligste mediumet er språket, andre eksempler er: tv, avis, radio og internett.

Kommunikasjon er kontakt Hvis du som sender vil formidle noe til en eller flere mottakere, må du helst sørge for at kommunikasjonen blir god slik at mottakeren ikke misoppfatter budskapet. Man kan kalle det god kommunikasjon dersom både senderen og mottakeren har samme oppfatning av budskapet.
Dårlig kommunikasjon fører som regel ikke til noe godt. Ofte blir det uenighet og konlikter dersom kommunikasjonen feiloppfattes av mottakeren.

mandag 25. august 2008

Velkommen!

Velkommen til min blogg som nettopp har blitt opprettet! Jeg har ikke drevet med blogg før, men jeg skal gjøre så godt jeg kan :)