mandag 24. november 2008

Repitisjonsoppgaver

Hva er en nyhet? Hva er typiske kjennetegn ved en nyhet?
- En nyhet er informasjon om en aktuell hendelse. Nyheter tar utgangspunkt i nytt stoff (noe som har skjedd eller noe som kommer til å skje i nær fremtid), og de kan handle om alt fra sport til naturkatastrofer.

Hva menes med den omvendte pyramiden?
- I en nyhetsartikkel eller reportasje blir den omvendte pyramidestrukturen ofte brukt. Det innebærer at den viktigste informasjonen kommer først, deretter kommer detaljene og det mindre viktige stoffet mot slutten av artikkelen.

Når brukes APUS, og hva står de fire bokstavene for?
- A = anslag, P = presentasjon, U = utvikling, S = Slutt. APUS brukes som en slags huskeregel for dramaturgien i nyheter på tv og i radio.

Hva er særskilte kjennetegn ved nyheter på internett?
- Nyheter på nettet kan lenkes opp mot hverandre, noe som gjør at leseren skaper sin egen vei gjennom nyhetsstoffet. Nettnyheter kan bestå av flere typer tekster som skrift, animasjon, grafiske illustrasjoner, lydopptak og video. Nyheter på nettet publiseres og oppdateres kontinuerlig.

Hva menes med presseetikk, og hva er Vær-Varsom-plakaten?
- Presseetikk er moralske normer og regler for hvordan mediene skal forholde seg til kilder og omtalte personer. Pressen skal følge Vær-Varsom-plakaten som inneholder bestemmelser om hvordan journalister skal oppføre seg i forhold til presseetikk.

Hva skjer dersom en journalist begår overtramp?
- de mediene som blir klaget inn for PFU (Pressens faglige utvalg), må trykke en beklagelse eller fortelle om overtramp de har begått hvis klageren får medhold.

Ingen kommentarer: