fredag 12. desember 2008

Ytringsfrihet

Ytringsfrihet innebærer retten til å ha egne meninger, og å motta og gi informasjon uten innblanding fra myndighetene. Ytringsfriheten regnes som en viktig del av et rettssamfunn, man kan si og mene hva man vil, men det har senere oppstått diskusjon om hvor grensa går.

Eksempler på ytringsfrihet:
- I 2006 trykket den danske avisa Jyllandsposten karikaturtegninger av profeten Muhammed fra religionen Islam. Dette skapte voldsomme reaksjoner blant muslimer, men de fleste mener at noe så harmløst som tegninger ikke kan forsvare bruken av vold. Ambassader ble brent og over 150 mennesker ble drept som følge av disse uskyldige tegningene. Debatten går om hvor langt man skal trekke ytringsfriheten. Myndighetene vil sette en grense for denne grunnleggende friheten når uttalelser e.l krenker andre mennesker.

- I Russland i St. Petersburg er ytringsfriheten begrenset. Nesten alle aviser og tv-kanaler styres av myndighetene, og over 50 russiske soldater har blitt drept de siste årene som følge av at politikerne ikke likte det de skrev eller filmet. Journalisten Anna Sharogradskaya ber Norge om hjelp for å innføre ytringsfrihet!

Kilde: NRK-radioprogram - Kurer

Ingen kommentarer: